Nieuws

Alcoholslot opnemen als maatregel in strafrecht

De laatste maanden is het alcoholslot veel in het nieuws geweest. Het alcoholslot is een startonderbreker die wordt ingebouwd in de auto.  De bestuurder moet voor vertrek en op willekeurige momenten tijdens een rit blazen. Als de bestuurder te veel heeft gedronken, start de auto niet. De kosten van het  alcoholslotprogramma, die door de deelnemer  moeten worden betaald, zijn erg hoog. Doorgaans gaat het om € 4.000,- à €  5.000,-.

Vanaf december 2011 tot maart  2015 kon een bestuurder een alcoholslot in zijn auto gemonteerd krijgen als hij met een te hoog promillage – tussen 1,3 en 1,8 en meer dan 1 bij beginnende bestuurders – wordt gepakt. Het slot moest dan minimaal twee jaar blijven zitten.

Het alcoholslotprogramma is een bestuurlijke maatregel die wordt opgelegd door het CBR. Een rechter komt hier  dus niet aan te pas. Rijden onder invloed is uiteraard ook strafbaar en daarom kunnen mensen die verplicht deelnemen aan het alcoholslotprogramma daarnaast ook strafrechtelijk worden vervolgd en gestraft. Daarbij kan ook een ontzegging van de rijbevoegdheid worden opgelegd.

Het Haagse Gerechtshof oordeelde in september 2014 dat justitie automobilisten die een alcoholslot hebben niet ook nog strafrechtelijk mag vervolgen. De maatregel botst met het beginsel dat iemand niet twee keer voor hetzelfde feit mag worden vervolgd. Het openbaar ministerie werd door het Hof niet-ontvankelijk verklaard in haar vervolging. De Hoge Raad bevestigde deze uitspraak vorige maand. De Raad van State  oordeelde een dag later dat de regeling waarin het alcoholslotprogramma is opgenomen onverbindend is, omdat die in een substantieel aantal gevallen onevenredig kan uitwerken. De regeling houdt immers geen rekening met de uiteenlopende gevolgen van het programma voor verschillende personen en situaties.

Als het aan minister Melanie Schultz van Haegen ligt, wordt het alcoholslot nu opgenomen in het strafrecht. De maatregel moet voorkomen dat al eens betrapte bestuurders weer met teveel drank op gaan rijden. De minister gaat bekijken of deze maatregel door een rechter opgelegd kan worden. Een kabinetsvoorstel moet er voor de zomer zijn.

Begin deze maand kwam er een tijdelijke alternatief voor het slot. Automobilisten die met te veel drank op zijn gepakt en eigenlijk een alcoholslot zouden moeten moeten zich bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) melden voor een cursus – over de risico’s van alcoholgebruik in het verkeer – of voor een geschiktheidsonderzoek. Het onderzoek kan ertoe leiden dat iemand niet meer achter het stuur mag. Daarnaast zal het Openbaar Ministerie er bij de vervolging rekening mee houden dat het alcoholslot niet kan worden opgelegd, waardoor de strafeis tegen drankrijders mogelijk omhoog gaat.

Voor bestuurders die al definitief een alcoholslot hadden gekregen, verandert er niets. Zij moeten hiermee doorgaan en kunnen niet om herziening vragen. Als ze het programma niet voortzetten raken zij tijdelijk hun rijbewijs kwijt.

Zie ook: Minister Schulz wil alcoholslot laten opnemen in strafrecht en Tijdelijk alternatief voor alcoholslot: verplichte cursus en vervolging

Claudine Kouijzer

 

« Ga naar archief